اثرات ورزش بر قلب
اثرات ورزش برقلب :قلب اندام بسیار حساسی است که کارهای مهم و حیاتی را انجام می دهد . سلامت قلب ، زندگی انسانها را دوام بخشیده و او را در اجرای کارهای روزمره توانمند و شاداب می کند.
زندگی های ماشینی امروزه ، آلودگی هوا ، کم تحرکی و تغذیه نامناسب ، خطرهای بی شماری برای قلب دارند و قربانیان بسیاری را هر روزه نیز گرفته اند . ورزش اگر به اندازه ، با برنامه و منظم باشد ، عاملی مهم برای تقویت قلب است. ورزش ، قلب را نیز مانند دیگر اعضای بدن نیرومند می کند .
ورزش های مخصوص قلب :
- تمرین های تنفسی: از انواع ورزش هایی است که هوای بیشتری را به ریه های وارد کرده و بهترین تمرین برای تقویت قلب خواهد بود.
- پیاده روی تند
- دوچرخه سواری
- اسکی و قایقرانی
قلب ضعیف ، قلب قوی:
قلب سالم و متناسب ، خوب کار کرده و می تواند خون را به آرامی در بدن به جریان بیاندازد ، چرا که این قلب قوی و پرتوان است ، ولی قلب ضعیف که نارسا و مریض است ، عمل به جریان انداختن را ضعیف انجام داده و کم کم تنبل می شود. بهترین دارو برای تقویت قلب و کاهش این نارسایی ها ، انجام تمرین های ورزشی مناسب است.
آیا می توان پس از صرف غذا، ورزش کرد؟
وقتی فرد ورزش می کند ؛ قلب، خون را با سرعت بیشتری به جریان می اندازد . پس از خوردن غذا، خون بیشتری به طرف معده سرازیر شده ، که به عمل هضم غذا کمک کند. بنابراین دراین هنگام باید فعالیت بدنی کمتر باشد .
اگر در این زمان که خون بیشتری به سمت معده جریان دارد، ورزش کنید، به قلب چندین برابر فشار وارد می شود . البته قدم زدن پس از غذا مفید بوده و باعث هضم سریع غذا می شود.
تاثیر ورزش بر سیستم قلب و عروق:
بطور مطلوب فرد باید ۳ تا ۵ بار در هفته برای مدت زمان ۲۰ تا ۵۰ دقیقه ورزش کند تا ضربان قلبتان به میزان هدف برسد.درهر حال، در مجموع ۳۰ دقیقه فعالیت متوسط در هر روز، مثل بالا رفتن از پله، پیاده روی تا محل کار، و یا باغبانی میتواند برای سلامتی شما مفید واقع شود.
- ورزش و فعالیتهای تربیت بدنی موجب تقویت عضله قلب می گردد .
- در اثر ورزش عروق خونی گشاد شده و سبب تسریع جریان خون می گردد .
- ورزش مرتب راهی است مناسب جهت پیشگیری از بروز بیماری فشار خون.
- ورزش می تواند میزان چربی خون را به حد متعادل برساند ، پس به جای خوردن دارو بهتر است ورزش کنید.
- برای بیماران دیابتی ، ورزش بسیار مفید است و قند خون را تا حد مطمئن پائین می آورد .
نسبت به قلب هوشیار باشید:
اگرشما متقاعد شده اید که اثرات ورزش بر قلب مهم میباشد قبل از شروع با پزشکتان مشورت کنید .
اگر :
- پزشک به شما گفته که ناراحتی قلبی یا سوفل قلبی دارید .
- یک حمله قلبی داشته اید .
- کسی در فامیل شما ناراحتی یا حمله قلبی قبل از ۵۵ سالگی داشته است .
- احساس تنگی نفس بعد از یک کار مشخص دارید .
- فشار خون بالا دارید که تحت کنترل نیست یا اینکه نمی دانید فشار خونتان چند است .
- بالای ۶۰ سال هستید و عادت به ورزش ندارید .
پزشک به شما می گوید ورزش کنید . دقت کنید هر دفعه که شما ورزش می کنید ، ابتدا ۵ دقیقه خود راگرم کنید بعد از ۵ دقیقه سرعت بگیرید . این سرعت را برای ۳۰-۱۵ دقیقه حفظ کنید .
اگر هر زمان در طی خستگی احساس درد کردید به آهستگی ورزش را کم کنید و یا آن را قطع کنید . به علائم هشدار دهنده بدنتان بی توجه نباشید . هوشیار باشید.
ورزش باید تند ، قابل تحمل و منظم باشد . ورزشی که تند است ضربان قلب و تنفس شما را افزایش می دهد . باید ۳۰ دقیقه بدون توقف یک خستگی قابل تحمل را ادامه داد . ورزش منظم یعنی تکرار فعالیتها حداقل ۳ بار در هفته که خیلی هم مشکل نیست .
ورزشهای ممنوعه برای بیماران قلبی:
ورزشهایی مانند : وزنه برداری که حالت ایستایی و به زور زدنهای درجا نیاز دارد اصلا به بیماران قلبی _عروقی توصیه نمیشود چون فشار زیادی به قلب -عروق وارد میکنند .
همچنین رفتن به جکوزی – سونا که تغییرات سریع و ناگهانی در سیستم بدن ایجاد میکند یا ورزشهایی که به حرکات شتابی خیلی سریع نیاز دارد و یک دفعه به سیستم بدن انرژی وارد میکند اصلا توصیه نمیشود .
چنین ورزشهایی امکان دارد تغییرات ناگهانی در ریتم قلب ایجاد کنند که برای بیمار قلبی خطرناک باشد .
این کار میتواند در بیماران قلبی و حتی افراد سالم باعث سنکوپ یا ایست قلبی شود . این کار ، بخصوص برای بیماران قلبی ، ممنوع است .