برای سلامتی قلب چه بخوریم؟
آنچه که سبب بروز بیماری قلبی میشود، تشکیل تدریجی رسوبهای چربی یا پلاکها در لایه داخلی دیواره سرخرگها میباشد.
این رسوبها سبب محدودکردن عبور خون میشوند که این پدیده را تصلب شرایین یا سخت شدن رگها (آترواسکلروز) مینامند.
مسدود شدن کامل یک سرخرگ خونرسان به قلب، منجر به حمله قلبی ناگهانی و کشنده میشود.
روشهای متداول جهت پیشگیری از تصلب شرایین شامل کاهش فشارخون، دریافت رژیم غذایی کمچربی، کاهش وزن اضافی و ترک سیگار میباشد.
تحقیقات نشان میدهند که ارتباط مستقیمی میان رژیم غذایی و بیماری قلبی وجود دارد و با دریافت یک رژیم غذایی سالم میتوان سلامتی قلب و دستگاه گردش خون را حفظ کرد. پس برای سلامتی قلب چه بخوریم که دچار بیماری قلبی نشویم؟
یکی از مؤثرترین راهکارها جهت پیشگیری ، درمان وکنترل این بیماری تغییر در روش زندگی ، استفاده از رژیم صحیح و سعی در ترک عادات غذایی غلط می باشد .
ویژگی های یک رژیم غذایی مناسب برای سلامت قلب
برای سلامتی قلب چه بخوریم؟
بدن شما به مواد مغذی و ویتامین های غذاهای سالم بیشتر نیاز دارد، تا غذاهای خوش نمک و چرب فست فود فروشی ها.
شما اگر چند اصل ساده در زندگیتان درباره رژیم غذایی مناسب برای سلامت قلب را رعایت کنید، نه تنها از شر بیماری های قلبی دور خواهید ماند بلکه مشکلاتی مثل فشارخون و چربی و قند خون بالا هم کاری به کار شما نخواهند داشت.
غذاهایی حجیمتر با کالری پایین و ارزش غذایی بالاتر استفاده کنید، مثل سبزیجات یا میوهها. و یا اگر میزان سدیم و کالری غذایی بالا است، آن را در مقدار کمتر استفاده کنید، مثل غذاهای سریع، تصفیه شده یا فراوری شده. با این استراتژی میتوانید قلبی سالمتر و البته کمری باریکتر داشته باشید.
حتماً به تعداد وعدههای غذایی خود دقت کنید. بنا به رژیم غذایی یا سبک زندگی که هر فرد دارد، رژیم غذایی و تعداد وعدههای مورد نیاز برای هر فرد متفاوت است.
اصل اول: حضور میوه و سبزیجات در سبد غذایی
سبزیجات سبز برگ مانند سبزی اسفناج، کلم پیچ وکرفس وکاهو به دلیل داشتن ویتامینها، مواد معدنی و آنتی اکسیدانها به خوبی شناخته شده اند.
به ویژه، آن ها منبع خوبی از ویتامین K هستند، که به محافظت از شریان های شما و جلوگیری از لخته شدن خون کمک میکند.
همچنین از نظر نیترات رژیمی حاوی نیترات رژیمی هستند که فشار خون را کاهش می دهد.
اصل دوم: گوشت سفید بیشتر، گوشت قرمز کمتر
ارزش گوشت سفید از گوشت قرمز از نظر شاخص های سلامت بسیار بیشتر است.
گوشت مرغ و ماهی را در وعده های غذایی خود فراموش نکنید.
نکته ای که لازم است به شما تذکر دهیم این است که حذف کردن ماهی از لیست غذایی خود به نفع سلامت شما نیست.
توصیه شده است که ۲ تا ۳ نوبت در هفته، خورشت قلیه ماهی یا کباب ماهی بخورید.
اصل سوم: روغن های خوراکی غیر استاندارد را کنار بگذارید.
برای سرخ کردن غذاها، از روغن جامد اصلا استفاده نشود.
توصیه می کنیم که روغن سرخ کردنی را جایگزین کرده و در هنگام سرخ کردن، از استفاده بیش ار حد روغن خودداری کنید.
مواد غذایی روغن را به درون خود کشیده و وقتی وارد بدن شما می شوتد، همه آن روغن ها را به بدن شما علی الخصوص قلب و رگ های قلبی تحویل خواهد داد.
روغن های گیاهی از قبیل روغن زیتون و روغن کنجد در یک رژیم غذایی مناسب برای سلامت قلب می توانند نقش مهمی داشته باشند.
اصل چهارم : غذاهای فست فود را فراموش کنید.
در یک رژیم غذایی مناسب برای سلامت قلب، ساندویچ و فست فود ها و سیب زمینی سرخ شده اصلا جایگاهی ندارند، بلکه قویا ممنوع شده هستند.
اصل پنجم : متعادل غذا بخورید.
به خاطر داشته باشید که اگر حجم غذایی که در وعده های اصلی قرار است بخورید را به چندین بخش در طول روز تقسیم کنید و میان وعده هایی از قبیل میوه ها، خشکبار و تنقلاتی از قبیل آجیل، توت و انجیر و خرما خشک شده، بادام زمینی مصرف کنید، شما اصل مهمی در داشتن یک رژیم غذایی مناسب برای سلامت قلب را رعایت کرده اید.
اصل ششم : غلات را در رژیم غذایی خود وارد کنید
تمامی غلات منبع خوبی از فیبر و موادی هستند که به تنظیم فشار خون کمک کرده و از مبتلا شدن به بیماریهای قلبی جلوگیری میکنند.
میتوانید با جایگزینی غلات طبیعی به جای غلات تصفیهشده در رژیم غذایی خود به سلامت قلبتان کمک بسیار زیادی بکنید. مخصوصاً گندم و جو.
اصل هفتم : مصرف سدیم را در رژیم غذایی خود کم کنید
مصرف بیش از اندازهی سدیم ممکن است باعث بالا رفتن فشار خون و بروز بیماریهای قلبی عروقی شود.
یکی از مهمترین بخشهای یک رژیم غذایی مبتنی بر سلامت قلب کم بودن میزان سدیم دریافتی آن است.