دلایل سکته قلبی

علت‌ها و دلایل سکته قلبی (انفارکتوس حاد)


اگر یکی از شریان‌هایی (سرخرگ‌هایی) که به قلب خون‌رسانی می‌کنند، مسدود شود، سکته قلبی (انفارکتوس حاد) را پی خواهد داشت. بدون خون‌رسانی، قلب با کمبود اکسیژن مواجه شده، نهایتاً در بافت مربوطه، مرگ سلول‌ها آغاز خواهد شد. شایع‌ترین علت انسداد سرخرگ‌ها، بیماری آترواسکلروزیس یا تصلب شرایین می‌باشد. علت این بیماری هنوز دقیقاً مشخص نیست، بااین‌حال، اکثر پژوهشگران بر این باور هستند که نقطه شروع بیماری تصلب شرایین زمانی است که در لایه داخلی شریان‌ها آسیب به‌وجود می‌آید.

لایه داخلی رگ‌ها که در تماس با خون قرار دارد، شامل سه لایه است. درونی‌ترین لایه، سلول‌های سنگفرشی هستند که اندوتلیوم نام دارند. آسیب در سلول‌های سنگفرشی به‌تدریج زمینه را برای شکل‌گیری تصلب شرایین فراهم می‌نماید.

به نظر می‌رسد عوامل زیر در بروز صدمه و آسیب نقش داشته باشند:

• فشارخون بالا

• افزایش سطح کلسترول بد، لیپوپروتئین کم چگال

• سیگار کشیدن

• دیابت

• التهاب

• انباشتگی هوموسیستئین (homocysteine)، این آمینواسید در بدن تولیدشده و اعتقاد بر این است که افزایش سطح هوموسیستئین، خطر ابتلا به برخی بیماری‌ها را افزایش می‌دهد، ازجمله: بیماری‌های قلبی، سکته مغزی، پوکی استخوان، دیابت و نیز زوال عقل یا دمانس (dementia).

پس از ایجاد آسیب در شریان، سلول‌های خونی با نام پلاکت‌، به‌تدریج در محل آسیب تجمع می‌یابند تا روند ترمیم انجام پذیرد. با گذشت زمان، چربی‌ها، کلسترول و سایر ترکیبات نیز در محل آسیب، انباشته می‌شوند که افزایش ضخامت و سخت‌تر شدن دیواره شریان را به دنبال خواهد داشت. جریان خونی که از شریان عبور می‌کند، کاهش‌یافته، درنتیجه اکسیژن کمتری برای اندام‌ها فراهم می‌گردد. در ادامه، ممکن است لخته‌های خونی تشکیل شود که می‌تواند انسداد شریان را در پی داشته باشد. گاهی هرچند به‌ندرت، در عروق کرونر (که به عضله قلب، خون‌رسانی می‌کنند)، اسپاسم یا گرفتگی اتفاق می‌افتد که می‌تواند باعث توقف جریان خون شده و سکته قلبی (انفارکتوس حاد) را به‌همراه خواهد داشت.


 

دکتر فریبرز نیک آئین

فوق تخصص قلب اصفهان

 فلوشیپ اینترونشنال کاردیولوژی

جهت کسب اطلاعات تماس و آشنایی بیشتر با دکتر لطفا کلیک کنید.