عارضه مرگبار کرونا ویروس

 لخته‌های خونی‌ در وریدهای عمقی در بسیاری از بیماران شدید کرونا وجود دارد .

یک بررسی کوچک در فرانسه نشان می‌دهد که سه چهارم بیماران کرونا ویروس بستری شده در بخش مراقبت‌های ویژه دچار لخته‌های خونی خطرناک در وریدهای پا شده‌اند.

به نقل از هلث‌دی نیوز لخته‌ شدن خون در وریدهای عمقی ساق پا (DVT) ممکن است پس از کنده شدن از راه گردش خون به ریه‌ها برسند و باعث عارضه بالقوه مرگبار «آمبولی ریوی» شوند. این عارضه در افرادی که در پروازهای هوایی برای مدت زیادی می‌نشینند، شایع است و «نشانگان کلاس اکونومی» هم نامیده می‌شود.

کارشناسان می‌گویند لخته‌های خونی در وریدهای عمقی می‌توانند جان افراد را به خطر بیندازد و شیوع بالای آن در بیماران کووید-۱۹ هشداردهنده است.

در بررسی که در فرانسه انجام شد، شصت و پنج درصد از بیماران پذیرش‌شده کووید-۱۹ در هنگام پذیرش شواهد DVT در پاها را داشتند و دو روز پس از پذیرش این میزان به ۷۹ درصد افزایش یافت.

این پژوهشگران می‌گویند با توجه به این یافته‌ها همه بیماران بستری‌شده کووید-۱۹ باید از لحاظ نشانه‌های لخته‌ شدن خون آزمایش شوند و برای بیمارانی که در معرض خطر لخته شدن قرار دارند داروی رقیق‌کننده خون یا ضد انعقاد تجویزشود.

یکی از نشانه‌های غیرمنتظره و مشکل‌آفرین کووید-۱۹ تاثیر آن بر لخته شدن خون و افزایش خطر سکته مغزی حتی در بیماران جوان‌تر است.

اینکه چه عاملی باعث افزایش «چسبندگی» در خون در این بیماران می‌شود، هنوز روشن نیست- اما ممکن است پیامد«توفان التهابی» باشد که در عفونت ویروس کرونا رخ می‌دهد یا به اختلالی در کارکرد پوشش درونی رگ‌های خونی مربوط باشد.

این پژوهش جدید به سرپرستی دکتر تریستان موریشو- بوشان، متخصص مراقبت‌های ویژه در مرکز بیماری‌های قلب شما در شهر سن‌دنی فرانسه انجام شد. این بررسی بر روی ۳۴ بیمار کووید-۱۹ پیاپی پذیرش‌شده در بخش مراقبت‌های ویژه این مرکز در فاصله میانه ماه مارس و شروع ماه آوریل انجام شد.

همه این بیماران هنگام پذیرش داروی رقیق‌کننده خون دریافت کردند و پزشکان نیز دستور انجام سونوگرافی وریدهای پا در هنگام پذیرش و ۴۸ ساعت بعد را داده بودند.

آزمایش‌ خون برای بررسی یک شاخص کلیدی خطر لخته شدن خون به نام دی-‌دایمر (D-dimer) نیز از هر بیمار گرفته شد.

دی- دایمر یک فراورده جانبی فعالیت لخته شدن و اغلب به عنوان آزمایش غربالگری برای رد کردن احتمال DVT یا آمبولی ریوی به کار می‌رود.

این گروه میزان‌های بسیار بالای DVT را در این بیماران یافت- بیش از سه چهارم بیماران دچار لخته خون در وریدهای پا شدند. در برخی از موارد، این لخته‌ها تا روز دو پس از پذیرش بیمارستانی تشکیل نشدند.

کارشناسان می‌گویند این میزان بالای DVT در این بیماران با وجود تجویز پیشگیرانه داروی رقیق‌کننده خون قبل از بستری شدن در آی‌سی‌یو واقعا نگران‌کننده است.

بسیاری از این بیماران دچار بیماری شدید کرونا ویروس همچنین دچار مشکلات پزشکی زمینه‌ای بودند: تقریبا نیمی از آنها (۴۴ درصد) دیابت و بیش از یک سوم (۳۸ درصد) فشار خون بالا داشتند و بسیاری از آنها چاق بودند.

این پژوهشگران می‌گویند با توجه به بالا بودن میزان خونی دی-‌دایمر در این بیماران که نشانه خطر لخته شدن خون است، تشخیص زودهنگام لخته شدن خون و شروع فوری داروهای ضد انعقادی یا رقیق‌کننده خون ممکن پیامدهای درمانی در آنها را بهبود بخشد.

همچنین به گفته این پژوهشگران، استفاده زودرس از داروهای رقیق‌کننده خون در این بیماران و ادامه آن حتی پس از مرخص شدن ضروری است.