متخصص قلب اصفهان | آندوکاردیوم قلب و مشکلات قلبی که رخ می دهد ...

آندوکاردیوم چیست ؟

آندوکاردیوم ، یک بافت نازک و صاف است که پوشش داخلی اتاقک ها و دریچه های قلب را تشکیل می دهد. داخلی ترین لایه دیواره ی قلب (حاوی رگ های خونی لازم)، که به عنوان سدی بین عضلات قلب و جریان خون عمل می کند آندوکاردیوم نام دارد. این بافت همچنین سیستم هدایت قلب را در خود جای داده است که فعالیت عضلات قلب را تنظیم می کند.

با توجه به این نقش حیاتی (هم هدایت خون از طریق قلب و هم تنظیم کننده ضربان قلب) مشکلات موجود در آندوکاردیوم، می تواند برای سلامتی فرد مضر باشد. از مهمترین این موارد، آندوکاردیت، عفونت و التهاب این بافت است که به طور خاص، دریچه ها را تحت تأثیر قرار می دهد اشاره کرد.

ساختار آندوکاردیوم

اندوکاردیوم، از سه زیر لایه تشکیل شده است که عملکرد آن را ایجاد می کنند. این زیرلایه ها عبارتند از:

۱_ اندوتلیوم

داخلی ترین زیرلایه است که تبادل هر ماده ای، بین خون و عضلات قلبی را، کنترل می کند. این زیرلایه، از سلول های اندوتلیال تخصصی، مشابه موارد موجود در دیواره ورید ها و شریان ها، تشکیل شده است.

۲_ بافت الاستیک

از عضله صاف تشکیل شده است که به رگهایی که از لایه، عبور می کنند و بافت همبند، فشار وارد می کند.

۳_ Subendocardial

خارجی ترین زیرلایه اندوکاردیوم است که به عنوان یک بافت پیوندی به عضله قلبی عمل می کند. علاوه بر اعصاب و عروق، حاوی سلول های کلاژن فیبریست که ساختار و پایداری قلب را حفظ می کنند. همچنین الیاف پورکینژ موجود در این زیرلایه، سیگنال های الکتریکی را نیز به قلب می رسانند.

متخصص قلب اصفهان  | آندوکاردیوم قلب و مشکلات قلبی که رخ می دهد ...

اندوکاردیت

با توجه به نقش اصلی این لایه در قلب، بیماری های اندوکاردیوم، می تواند پیامدهای جدی به همراه داشته باشد. اندوکاردیت، به وجود عفونت و التهاب در اندوکاردیوم اشاره دارد. و قابل توجه ترین و شایع ترین بیماری اندوکارد می باشد.

علائم اندوکاردیت

به عنوان یک مرور کلی، آندوکاردیت منجر به بروز طیف وسیعی از علائم، از جمله:

  • تب
  • لرز
  • خستگی
  • درد قفسه سینه
  • تورم در اندام های انتهایی یا شکم
  • تعریق شبانه
  • دردهای عضلانی و مفصلی

می شود و در صورت عدم کنترل بیماری، تأثیرات گسترده تری بر سلامتی مشاهده می گردد. این بیماری معمولاً در اثر عفونت باکتریایی ایجاد می شود (که به آن اندوکاردیت عفونی گفته می شود)، گرچه می تواند دلایل دیگری نیز داشته باشد.

تشخیص اندوکاردیت

در صورت مشکوک بودن به اندوکاردیت، پزشک با انجام آزمایش خون، و تصویربرداری قلب (مانند اکوکاردیوگرام، تصویربرداری با تشدید مغناطیسی (MRI) و آنژیوگرافی قلب)، این بیماری را تشخیص می دهد.

این بیماری معمولاً هنگامی ایجاد می شود که بیماران مشکلات قلبی دیگر یا دریچه مصنوعی قلبی داشته باشند، پیش آگهی اندوکاردیت نسبتاً ضعیف است، و ۱۰ تا ۲۶٪ از بیماران با مرگ و میر در بیمارستان روبرو هستند. همچنین تخمین زده شده است که ۶۰ تا ۷۰٪ بیماران تا پنج سال زنده می مانند. این بیماری به شدت تحت تأثیر سن بیمار و سابقه پزشکی او قرار دارد.

افتادگی دریچه میترال (MVP)

این شرایط مادرزادی، به دلیل وجود یک بافت ضخیم غیر طبیعی (از جمله اندوکاردیوم) روی دریچه میترال (دریچه موجود بین بطن و دهلیز چپ) ایجاد می گردد. MVP سبب برگشت دریچه به سمت دهلیز چپ و بازگشت خون می شود.
معمولاً بدون علامت است و می تواند با ضربان قلب سریع ناگهانی، خستگی و ناراحتی قفسه سینه مشخص شود. این بیماری با کمک تکنیک های تصویربرداری، مانند اکوکاردیوگرام (اکو) تشخیص داده می شود. معمولاً نیاز به درمان ندارد؛ با این حال، درصورت وجود نشت در دریچه، مداخله برای جلوگیری از سکته مغزی یا حمله قلبی ضروری است.

سوراخ بودن قلب در کودکان